Gaat jouw website verhuizen naar een ander systeem, server of krijgt jouw website een andere domeinnaam? Dan krijg je te maken met een website migratie. Dit is het verhuizen van bestanden van jouw website. Om dit succesvol te laten verlopen, schakel je een developer in. Het is echter belangrijk om niet alleen een ontwikkelaar in te schakelen, maar ook een SEO-specialist. Dit is een expert die jou helpt bij het behoud van jouw organische posities in de zoekresultaten. Zo loop jij geen bezoekers, leads, omzet en conversies mis.
Wat is een SEO migratie?
Een SEO migratie houdt in dat je de pagina’s en bestanden van jouw website gaat verhuizen. Dit doe je omdat jouw website een redesign krijgt, of omdat je kiest voor een nieuwe structuur, bedrijfsnaam en/of domeinnaam. De redenen kunnen dus heel divers zijn, maar vaak zien we dat een bedrijfsnaam verandert, of dat een website
een ander CMS (systeem) gebruikt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een CMS verouderd is en er geen nieuwe updates meer mogelijk zijn, zoals bij Magento. Om de veiligheid te waarborgen, kies je dan voor een SEO migratie. Meer weten over de SEO website migratie? Laat je dan inspireren door onderstaande video van Google Search Central.
Waar op letten bij een SEO website migratie?
Bij een SEO website migratie zijn er een hoop factoren waar je op moet letten. Daarom is het belangrijk dat je over de juiste mensen beschikt bij een SEO website migratie. Je hebt bijvoorbeeld een ontwikkelaar, projectmanager en content marketeer nodig. En natuurlijk niet te vergeten: een SEO specialist! Dit is een expert die jou helpt met het behoud van de huidige waarden van jouw domein. Als je geen SEO specialist inhuurt, is de kans groot dat alles succesvol migreert, maar dat jouw posities in de zoekmachine dalen. Google moet op de hoogte gesteld worden van de migratie, anders kun je al jouw posities kwijtraken. Dus ook jouw bezoekers, leads, conversies en omzet. Daar zit niemand op te wachten.
Welke stappen bij een SEO migratie?
Er zijn behoorlijk wat stappen die genomen moeten worden bij een SEO website migratie, denk bijvoorbeeld aan een nulmeting. Daar begin je bij. Vervolgens is het belangrijk om een overzicht te maken van alle URL’s en een redirect file. Dit is een bestand waarmee je alle oude URL’s laat doorverwijzen naar de nieuwe URL’s. Hiervoor is het belangrijk dat je weet hoe de structuur van de nieuwe website eruit komt te zien. Je kunt alle nieuwe URL’s dan ook gelijk een categorie toekennen. Op deze manier maak je de SEO website migratie makkelijker. Wil je direct een overzicht van alle URL’s van jouw website? Dan kun je de website crawlen met een tool als ScreamingFrog, Deepcrawl of Contentking.
Demo-omgeving
Als de redirect file af is, kun je de redirects testen met een demo-omgeving. Dit is erg belangrijk en hierbij werkt de SEO-specialist en de webdeveloper nauw met elkaar samen. Zo maak je van de SEO website migratie een succes. Werken alle redirects, zijn er geen broken links of 404’s meer en zijn er geen (technische) SEO problemen. Dan kan de nieuwe website live en moet er alleen nog een post-migratie check uitgevoerd worden. Ook hiervoor wordt de website weer gecrawld. Hieruit komen de laatste technische mankementen. Ook is het goed om in dit stadium naar de core web vitals te kijken en een sitemap in te dienen bij Google Search Console. Zijn er verder geen technische SEO problemen meer en is de migratie succesvol verlopen? Dan kunnen contentspecialisten aan de slag met het aanpassen van huidige content en/of met het produceren van nieuwe content. Hiermee geef je de nieuwe website gelijk een boost in de zoekresultaten.
Problemen met indexatie
Na livegang kunnen er problemen ontstaan met indexatie. Dit kan komen omdat Google de migratie niet direct oppikt, maar ook omdat er iets fout is gegaan bij de migratie. Check daarom altijd of je niet per ongeluk pagina’s uitsluit voor indexatie. Dit kan gebeuren doordat je per ongeluk een verkeerde regel hebt toegevoegd aan het Robots.txt bestand. Hierdoor kun je bepaalde url’s – of zelfs alle url’s – uitsluiten voor indexatie. Dit is schadelijk voor SEO. Als je dit niet op tijd door hebt, kan dit op lange termijn negatief effect hebben op SEO. Controleer daarom altijd foutmeldingen uit crawls, logfiles en Google Search console. Laat je hierbij ook altijd begeleiden en adviseren door een SEO specialist.
Een SEO migratie? Laat experts je helpen
Heb jij een website migratie op de planning staan? Zorg dan dat je weet welke partijen je nodig hebt om jouw website migratie succesvol te laten verlopen. En vergeet zeker niet om een SEO specialist in te schakelen. Hiermee voorkom je een drop in organisch verkeer, leads en omzet. Wel kan er na de livegang een dipje te zien zijn, maar vaak herstelt dit vrij snel weer. Als het goed is, levert het op lange termijn zelfs extra bezoekers, leads en conversies op. Dit komt bijvoorbeeld door een verbeterd design voor conversie, of omdat jouw website sneller is geworden (ook een belangrijk onderdeel van SEO). Wil jij vakkundig advies van echte SEO-experts? Laat je dan adviseren door de SEO specialisten van SEO bureau Onder. Zij helpen jou graag bij jouw website migratie.