Kies je de juiste maat zwelband?

Deel dit artikel

Er is vaak onduidelijkheid over het kiezen van zwelband. Wat betekent de naam? Welke heb ik nodig? Als je hier niet dagelijks mee te maken hebt is dit begrijpelijk. Laten we je dit eens haarfijn uitleggen zodat je het nooit meer vergeet. 

Hoe moet ik de naam lezen?

Een zwelband naam bestaat vaak uit 3 cijfers en is als volgt opgebouwd X – X/X. Om het wat begrijpelijker te maken nemen we het volgende voorbeeld: 15/14-9. De eerste X, in dit geval 15, staat voor de breedte van de rol. In dit geval is dit dus 15 millimeter. De tweede en de derde X, in dit geval dus 4 tot en met 9 millimeter staan voor voegbreedte waarvoor dit zwelband geschikt is. In andere woorden: Deze maat is geschikt voor een voeg die minimaal 4 en maximaal 9 millimeter breed is. 

Waarom is de voegbreedte belangrijk?

Laten we als eerst kijken naar de minimale dikte. In ons voorbeeld is dit 4 millimeter. Stel dat je voeg 2 millimeter is, dan gaat het simpelweg gewoon niet passen. En wat betreft de maximale breedte van 9? Zwelband heeft bepaalde product eigenschappen. Het is bijvoorbeeld slagregen- en winddicht. Om deze producteigenschappen te garanderen moet het goed strak tussen de voeg komen. Als de voeg breder is dan 9 komt het dus te los in de voeg en kunnen deze producteigenschappen niet meer gegarandeerd worden. Het zwelt op naar ongeveer 23 millimeter, maar dat is in dit geval dus niet interessant. Dit kan wél interessant zijn als de producteigenschappen niet belangrijk zijn. Als je het bijvoorbeeld binnenshuis wilt gebruiken voor het afdichten. 

Waarom is de breedte van zwelband belangrijk?

Je brengt compriband altijd een kwartslag gedraaid aan. Dit betekent dat de breedte van het zwelband gelijk staat aan de diepte van je voeg. De breedte is eigenlijk alleen belangrijk als het band breder is dan je voeg diep is. Als je band breder is dan je voeg steekt er een beetje band uit. Dat ziet er weer gek uit. Maar als je een voeg hebt van een meter diep, omdat het bijvoorbeeld bij een garage is. Dan maakt de diepte dus niet uit.

Meer om te ontdekken

Blog

Kies je de juiste maat zwelband?

Er is vaak onduidelijkheid over het kiezen van zwelband. Wat betekent de naam? Welke heb ik nodig? Als je hier niet dagelijks mee te maken